TRENING W OKRESIE TRWANIA EPIDEMII
TRENING W OKRESIE TRWANIA EPIDEMII
Jeszcze kilka miesięcy temu, kiedy rozpoczynaliśmy kolejny rok szkolenia
w ramach Programu SOS, gdy uczestnicząca
w nim młodzież snuła marzenia o osiąganiu kolejnych sukcesów a działacze
i trenerzy pracowali nad planami kolejnych
etapów rozwoju Programu, wywracającym do góry nogami życie większości
państw świata.
Wszyscy doświadczamy dramatycznych a niektórzy nawet tragicznych skutków panującej od początku marca epidemii wywołanej przez koronawirusa COVIT-19.
Ten nieznany służbom epidemiologicznym i medycznym patogen, wywołuje obawy i lęk o zdrowie i życie własne i naszych najbliższych a także o skutki nadchodzącego kryzysu finansowego, który może dotknąć wiele rodzin.
Specjaliści zastanawiają się też nad tym, jak tak długotrwała izolacja może
wpłynąć na nasze samopoczucie.
Czy trwająca długo niepewność, związana z epidemią może się przekształcić np.: w stany lękowe czy nawet depresję?
Bez badań prowadzonych w tym zakresie, możemy przypuszczać, że długo trwający stan epidemiologiczny i wynikające z niego zmiany w zasadach zachowania i postępowania wpłyną na obniżanie się zarówno odporności psychicznej jak i sprawności fizycznej społeczeństwa.
Wprowadzone przez władze nowe zasady
bezpieczeństwa zawierające m. in. różnego rodzaju nakazy czy zakazy spowodowały
zamknięcie szkół, uczelni, obiektów
kultury i sportu.
Zawieszone zostało prowadzenie wszelkiej
działalności edukacyjnej w tym także szkoleniowo
- sportowej realizowanej dotychczas w szkołach czy klubach sportowych.
Taki stan zmusił zainteresowanych działaczy, nauczycieli i trenerów do poszukania innych, dotychczas nie stosowanych w praktyce rozwiązań, które pozwolą na częściową realizację zadań.
Tak też stało się w przypadku realizacji Programu
przez Siatkarskie Ośrodki Szkolne,które za przykładem innych
instytucji edukacyjnych za zgodą władz wprowadziły system szkolenia
online, czyli tzw. zdalnego szkolenia realizowanego przez młodzież w
domu pod nadzorem nauczycieli
i trenerów a nadzorowanego przez
koordynatorów.
W tych warunkach uczestnicy Programu SOS realizują zadania treningowe, ograniczając się
do ćwiczeń możliwych do wykonania w warunkach domowych, korzystając
jednocześnie z
podręcznego i dostępnego sprzętu.
Doskonalą
podstawowe, możliwe do wykonania elementy techniki gry, przyswajają niezbędne
zasoby wiedzy z teorii wykorzystując przygotowane przez trenerów materiały.
Zasadniczym celem tak realizowanych zadań
jest podtrzymanie u podopiecznych ukształtowanego potencjału fizycznego i motorycznego.
Z racji ograniczeń wykorzystywane są m.in. ćwiczenia kształtujące, podtrzymujące zdolności motoryczne,
gimnastyczne oraz elementy ćwiczeń lekkoatletycznych.
Tak realizowane zadania, w tak trudnych
warunkach i przy znacząco postępującej każdego dnia ilości osób dotkniętych
chorobą, wymagają od szkoleniowców a także koordynatorów mądrego nadzoru.
Wiadomo, że aktywność fizyczna osób znacząco
przyczynia się do wzmocnienia ich odporności na różne choroby
w tym także na choroby zakaźne.
Badania
prowadzone przez prof. Dawida Niemana z Appalachin State
University oraz
dyrektora Human Performance Lab w North Carolina Research potwierdziły, że trening sportowy w wydatny sposób
poprawia sprawność układu immunologicznego u ćwiczących, zwiększając jego zdolność do wykrywania patogenów (wirusów) i skuteczniejszego radzenia sobie z nimi.
Dzięki temu osoby te rzadziej chorują na
infekcje dróg oddechowych wywoływanych przez różnego rodzaju wirusy.
Z kolei Tamara Hew Butler i Mariane
Fahlman, ekspertki WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zajmujące się
współzależnościami sportu i zdrowia, w artykule
zamieszczonym w
serwisie The Convcersation, poruszają problem treningów w okresie pandemii opisując, jak
czas trwania treningu sportowego, jego intensywność oraz częstotliwość wpływa
na układ odpornościowy ćwiczącego.
Prowadzone przez w/w ekspertki badania na
myszach wykazały, że zarówna jakość ćwiczeń jak i czas oraz częstotliwość ich
trwania mają bardzo istotny i znaczący wpływ na ich organizmy.
Uzyskane dane wykazały, że:
- aktywnych, ćwiczących przez 20 – 30 minut dziennie myszy przeżyło 82%;
- nie aktywnych, nie poddanych ćwiczeniom przeżyło 43%;
- oraz, co również ważne, aż 30% nie przeżyło tych, które wykonywały
długie ćwiczenia (ok. 2,5 godziny dziennie).
W/w badaczki przeprowadziły również kolejne badania
wśród zawodników futbolu amerykańskiego oraz biegaczy przełajowych, które
wykazały bezpośredni związek pomiędzy spadkiem
wydzieliny immunoglobuliny A w czasie
intensywnych treningów.
Zawarte tam białka przeciwciała wykorzystywane są przez układ
odpornościowy do identyfikowania i neutralizowania obcych obiektów w
organizmie, takich jak na przykład wirusy.
Stąd u intensywnie
trenujących zdecydowanie najwięcej było przypadków wykazujących objawy infekcji
dróg oddechowych.
Z kolej
Generalny Dyrektor WHO Tedros Adhanom Ghebreysus potwierdza informacje o pozytywnym wpływie ćwiczeń na zdrowie w
dobie panowania pandemii koronawirusa jednocześnie podkreślając , że zbyt
intensywne treningi i o dużej częstotliwości znacząco osłabiają odporność
organizmu człowieka na wyżej wymieniony patogen.
Warto przytoczyć również inne wyniki badań
przeprowadzonych na 24656 chińskich dorosłych osobach, którzy zginęli podczas
epidemii grypy w Hongkongu w roku 1998.
Wykazały one bowiem, że osoby, które w ogóle nie ćwiczyły lub za dużo ćwiczyły – co najmniej pięć razy w tygodniu – były najbardziej narażone na śmieć w porównaniu z osobami, które ćwiczyły umiarkowanie i do trzech razy w tygodnie.
Wszystkie
przytaczane dane oparte na wynikach różnych badań skłaniają do zastanowienia
się na tym problemem w kontekście zalecania realizacji zadań treningowych w
dobie szerzącej się choroby.
Groźnym przeciwnikiem, który może dotknąć
każdego z nas w tym pandemicznym okresie, jest STRES.
To także jeden z czynników mający znaczący wpływ na obniżenie
sprawności układu odpornościowego człowieka. Wynika on z połączenia i wzajemnego
oddziaływania na siebie układów nerwowego i immunologicznego.
Jak reagujemy na pandemię, zależy
od naszych osobistych predyspozycji, doświadczeń i warunków w jakich żyjemy.
Do grup, które mogą silnie reagować na
panującą sytuację, poza osobami starszymi lub już chorującymi, są dzieci
i nastolatki.
Zatem spadek nastroju, lęk o siebie, o
swoich bliskich czy o przyszłość - to spadek odporności.
Dlatego ważnym jest ruch, bo to więcej
serotoniny czyli hormonu szczęścia.
Tych stresorów w dobie panującej choroby jest znacznie więcej i dlatego też
tak ważne jest by podczas kontaktów z podopiecznymi opiekunowie zwracali na to uwagę.
Ważnym zatem elementem pracy szkoleniowców, podczas kontaktów z
podopiecznymi, poza przekazywaniem zadań czysto szkoleniowych, powinna być obserwacja
i analiza nastrojów młodzieży.
Potrzebą staje się zatem życzliwość, wspieranie ich dobrymi
radami czy możliwością rozmowy i chęć ich wysłuchania oraz dbałość o dobrą atmosferę w kontaktach z nimi.
Bardzo
ważnym również elementem naszego
dobowego rytmu życia jest SEN.
Głęboki i w odpowiednich godzinach nocnych, sprzyja
nie tylko odpoczynkowi ale i regeneracji
organizmu.
Nasz układ
przywspółczulny podczas snu, przejmując kontrolę nad funkcjami życiowymi
pozwala jednocześnie na uwalnianie się określonych związków wspierających nasz
układ odpornościowy.
Ważnym czynnikiem stylu życia w okresie
pandemii a mającym istotny wpływ na sprawność układu immunologicznego i poprawiającego
jego zdolność do ochrony naszego organizmu jest też ODŻYWIANIE.
Czyli co jemy? I jak jemy?.
Zatem w przygotowywaniu codziennego
jadłospisu powinniśmy wybierać takie produkty, które z uwagi za swój skład wspomagają sprawne
funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Do nich należą:
1. Produkty zawierające duże ilości witamin, czyli duże ilości warzyw i owoców;
2. Warzywa kiszone;
3.Różnego rodzaju płatki naszych zbóż wzmacniające nasz układ odpornościowy, dodatkowo wzbogacone o suszone owoce,
4. Czosnek znany z właściwości odkażających i przeciwwirusowych, (można z niego robić
np.: masło czosnkowe do tostów),
5. Cebula, ryby, drób, jajka, brokuły, nasiona słonecznika, pomidory, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, migdały, sery żółte, kasza gryczana, płatki owsiane oraz ciemne pieczywo - to przykłady produktów zawierających selen, który ma znaczący wpływ na regulację układu immunologicznego a także chroni błonę komórkową i zwalcza infekcje wywoływane wirusami
Natomiast w aspekcie jak jemy? Należy stosować się do zasady: mniej trenujemy - to mniej jemy.
Podsumowując powyższe rozważania związane z aktualną sytuacją pandemiczną, która w radykalny sposób zmienia rzeczywistość i naszą działalność szkoleniową oraz podejście do planowania i realizacji zadań treningowych.
Dlatego też:
1. Przy planowaniu zadań treningowych powinniśmy uwzględnić wskazania wynikające z przytoczonych badań i zaleceń WHO a dotyczące intensywności, wielkości obciążeń oraz ich częstotliwości; 2. Stały kontakt z podopiecznymi w celu monitorowania nastoju i ich stanu psychicznego wynikającego z izolacji domowej i obowiązujących ograniczeń; 3. Uwzględnienia w przekazach podopiecznym elementów wiedzy o korzyściach wynikających z prawidłowego odżywiania i snu a mającego istotne znaczenie dla naszego zdrowia;
4. Wszyscy opiekunowie muszą pamiętać i być gotowym do pomocy swoim podopiecznym w sytuacji grożącego niebezpieczeństwie wynikającego z negatywnego wpływu obecnej trudnej sytuacji na życie społeczne;
5. Przypominanie o
obowiązujących zasadach higieny wg zaleceń MZ oraz WHO.
Henryk Borowski Koordynator Wojewódzki SOS
Źródła:
- Herbal Antibiotics, 2nd Edition:
Natural Alternatives for Treating Drug-resistant Bacteria
- Medical Herbalism: The Science and
Practice,
- The Conversation,
national-geographic.pl,
-http://zdrowie.radiozet.pl/Aktywność-fizyczna-/Trening-w-czasie-pandomii/Jak-bezpiecznie ćwiczyć-podczas-kwarantanny.